PÍA SOMMER + IVÁN MOLINA · PRÁCTICAS DE RESISTENCIA #1 //

Pía Sommer + Iván Molina _ MATERIC.ORG _

29 des. PÍA SOMMER + IVÁN MOLINA · PRÁCTICAS DE RESISTENCIA #1 //

La força muscular i la repetició tenen un mateix nínxol: la resistència. La proposta ronda diverses connotacions del concepte: una resistència pot ser física, com és la pràctica col·laborativa de tots els òrgans, ossos, músculs i lligaments en la producció de la veu. Així mateix, durant el desenvolupament de la peça, ens transforma i ens transfereix -ens transformem i ens transferim- cap a una experiència sonora de progressió acústica: una altra pràctica resistent que treballa amb l’element de la repetició a conseqüència d’oposició al treball alienat; contrari en tots els seus angles al treball col·laboratiu. Després, una característica tèrmica de la resistència, apareix quan generem calor amb el moviment dels nostres cossos: aquí apareix una mena de shanzhai de la dansa dervix per resistir des d’un centre; i a la fi (i des del principi) pensant en l’inevitable, una resistència política del cos i el so: subversió sense violència.
Així, en aquestes articulacions de la paraula i el sentit artístic de les coses adherit als nostres cossos amb extensions sonores (veu i bateria), apuntem (sense bala) cap a una peça que ens permeti tant l’experiència de re pensar les nostres corporalitats com a suports de resistència a través de la col·laboració i la repetició, com obrir-nos a la capacitat subjectiva del so que es presenta desarticulat i rebel davant un món que ha entrat en estat de passivitat.
Pràctiques de resistència # 1 és la unió de la veu no convencional, fixada i giratòria en companyia d’una percussió indeterminada i conscient.

ARTISTES

PÍA SOMMER

(Xile)

Anartista.
Treballa en assumptes relacionats al so i el visible, és poeta, artista interdisciplinari i participant activa de La Internacional Ruidísta. Ha estat convidada a nombroses exposicions, personals i col·lectives, festivals, xerrades, lectures, publicacions, galeries i museus nacionals i internacionals en països de Llatinoamèrica i Europa. Treballa principalment amb suports com la veu, vídeo, altaveus i obra gràfica; formats com instal·lacions, performances, videoart i ús de noves tecnologies. El treball d’acció i col·laboratiu defineixen gran part de la reflexió ideològica que tenen les seves obres. Els seus poemes gràfics han estat publicats en una de les edicions de la Revista Die Horen a Alemanya i l’Antologia Bi-lingue PO-EX. Els últims festivals de poesia i experimentació on s’ha presentat són Barcelona Poesia, Poesia i més, Vociferio Festival de Poesia de València, la Muga Caula, Expandible Poesia Transdisciplinar de Mèxic, Biennal de Poesia Experimental d’Euskadi i Festival PM Xile, entre d’altres. També forma part de la retrospectiva 10 años: Arte Sonoro en Chile.
Alguns llocs on ha estat convidada a presentar el seu treball: Museu Picasso, Fundació Joan Miró, Convent de Sant Agustí, CCCB, Arts Santa Mònica, L’Estruch i Hangar a Barcelona. La mostra VideoSur II a la Universitat de Massart de Boston, Estats Units i la Galería Proyectista de Buenos Aires, Argentina. A Xile a Galería Casa E, Sala Puntángeles, CNCA (Consejo Nacional de la Cultura y las Artes) de Valparaíso, Museo de la Solidaridad Arte Contemporáneo Salvador Allende, Perrera Arte, la Sala Juan Egenau de la Universitat de Xile i en el MNBA (Museo Nacional de Bellas Artes). Va estar en residències a Illes Balears i Sabadell, i amb diferents peces en el Festival Internacional de Arte Sonoro Tsonami Tsonami 2007, 2013 i 2015, Störung, Fundación Phonos, CurtCircuit Fest de Barcelona entre d’altres. Actualment escriu i investiga des del seu lloc de residència, Mataró.

 

IVÁN MOLINA

(Xile)

Bateria i creador musical. Ha participat de diverses formacions musicals al llarg de la seva carrera. Entre les que destaquen les bandes xilenes Emociones Clandestinas, Santos Dumont, Matorral y la Big Rabia. Ha col·laborat amb destacats músics com Fernando Milagros i Perrosky o la banda Philipina Bitch. Va ser creador del segell discogràfic autogestionat i independent Discos Tue-Tue. Ha participat en reconeguts festivals com Primavera Sound i Panamericana Rock a Xile. Països com Mèxic i Espanya han rebut el seu treball musical.

en el marc del programa ARTefACTe MÚSICA D’ACCIÓ(?) 2020 i en col·laboració amb CC Convent St. Agustí

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.